Deținuții ar putea „cumpăra” zile libere. Ce au hotărât deputații din Comisia juridică

Deținuții ar putea „cumpăra zile libere. Ce au hotărât deputații din Comisia juridică
Publicat: 26/04/2017, 13:52
Actualizat: 26/04/2017, 15:35

La propunerea deputaților UDMR Marton Arpad și Ambrus Izabella, la articolul 96, literele a), c) ale alineatului (1) se modifică și vor avea următorul cuprins:

– în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră patru zile executate pentru trei zile de muncă (față de cinci la patru, cât se prevede acum) și care echivalează cu un plus de 2,5 zile pe lună;

– în cazul în care se pestează o muncă neremunerată, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă;

– în cazul în care munca este prestată pe timpul nopții, se consideră două zile executate pentru o noapte de muncă (față de trei la două, cât se prevede acum), și care echivalează cu un plus de 15 zile pe lună.

Tot la propunerea celor doi, un alt amendament adoptat prevede că dacă persoana condamnată renunță la 40% din bani în favoarea penitenciarului, munca se consideră a fi neremunerată și zilele executate pentru pentru zilele de muncă prestate se calculează potrivit art. 96 alin. 1 lit. b), care stipulează că în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă (față de patru la trei, cât se prevede acum), ceea ce echivalează cu un plus de cinci zile pe lună.

Totodată, un alt amendament adoptat cu unanimitate de voturi la Legea privind executarea pedepselor prin care au stabilit ca deținuții să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare fără a mai fi supravegheați vizual, ca până acum.

În textul actual al legii, art. 65 privind Dreptul la convorbiri telefonice are următorul conținut: „Persoanele condamnate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare. Convorbirile telefonice au caracter confidențial și se efectuează sub supraveghere vizuală”.

Vicepreședintele Comisiei juridice, deputatul PSD, Oana Florea, a propus un amendament de scoatere din textul actual a sintagmei „se efectuează sub supraveghere vizuală”, motivând că depunerea amendamentului prin intenția Administrației Naționale a Penitenciarelor de a introduce, pe viitor, posturi telefonice în camerele de detenție, iar această sintagmă i-ar împiedica să respecte legea, întrucât ar trebui personal suplimentar care să asigure această supraveghere vizuală.

„Ar însemna ca în fiecare cameră să fie câte un pândar”, a sintetizat președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea.

La dezbateri nu a participat niciun deputat din partea PNL.

Reamintim că, luni, deputații juriști au adoptat o altă serie de amendamente la proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, potrivit cărora deținuții ar putea primi șase zile compensare la 30 de zile executate în „condiții necorespunzatoare”, care va însemna cazarea în oricare dintre situațiile următoare: spațiu mai mic sau egal cu 4mp/deținut, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă precum și existenta infiltrațiilor umezelii mucegaiului în pereții camerelor de detenție.

„Condițiile acestea sunt enumerate de către CEDO, deci nu sunt invenția Comisiei, ele sunt doar recopiate din decizia CEDO (…) Condițiile nu sunt stabilite de către comisie, adică să nu fie sub 19 grade (n.r – temperatura din spațiul de cazare), adică să nu mori de frig acolo, dar aceste condiții dacă cineva consideră că nu sunt corecte poate să se adreseze CEDO și să le spună că au greșit”, a punctat președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, la finele dezbaterii.

Totodată, un alt amendament, formulat de deputați de la PSD, UDMR și ALDE, și adoptat de deputații juriști prevede faptul că perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012. Totodată, „dispozițiile prezentului articol nu se aplică în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale Curții Europene a Drepturilor Omului, pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzătoare”.

De asemenea, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiții corespunzătoare în condiții necorespunzătoare de detenție, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
În urmă cu 50 de ani, două surori au ieșit la o pizza și nu...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
Primești amendă pe loc și ai probleme mari cu vecinii. Regula pe care mulți proprietari...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu